
Beter worden in je werk dankzij online coaching
Je bent leidinggevende en je wilt graag nog beter worden in je werk. Want soms loop je tegen situaties aan waar je niet goed raad mee weet. Of je nu persoonlijk of in je werk wil groeien, voor aangesloten bedrijven bij FCB is het tot eind van dit jaar mogelijk hun leidinggevenden gratis online te laten coachen.
FCB is het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de sector Kartonnage- en Flexibele verpakkingen. Projectmanager Chantal Nijhuis vertelt hoe dit traject tot stand kwam. “Het gaat ver terug. Ons O&O fonds begon vijf jaar geleden al. We wilden niet alleen scholing en ontwikkeling aanbieden, maar ook meer over Duurzame Inzetbaarheid. We ontdekten al snel dat leiderschapsondersteuning van cruciaal belang is omdat de leidinggevende dit met de medewerker moet kunnen bespreken op een prettige manier. Na een tijdje ‘van alles proberen’ kwamen we in contact met Andries Breel van Qidos. Gezamenlijk ontwikkelden we het programma ‘Aan de praat’ dat bestaat uit een boek en een workshop. De insteek was hoe je een goed gesprek voert over Duurzame Inzetbaarheid. Het programma bleek lastig omdat veel leidinggevenden zich niet vrij konden maken om de workshop te volgen.”
“Andries en ik bogen ons over andere mogelijkheden waarbij we uitkwamen bij online coaching via beeldbellen of teams. Dat sloeg direct aan, online coaching is natuurlijk ook superflexibel. Hoewel de insteek Duurzame Inzetbaarheid was, hebben we dit breder getrokken. Want elke leidinggevende heeft zo zijn/haar eigen issues waar zij hulp bij kunnen gebruiken. En door die hulp te bieden, komt dit het gesprek over Duurzame Inzetbaarheid altijd ten goede.”
Bekijk ook deze video over de gratis coaching!
Succesfactor 1:
Laat leidinggevenden zelf het onderwerp van coachingsgesprekken bepalen
Valkuil
HR manager bij Graphic Packaging International Manuela van Gent startte medio vorig jaar met het online coaching traject van Qidos. Begin dit jaar rondde zij het af. “Ik ben nog jong en ik kan nog veel leren. Toch had ik niet direct een hulpvraag. Maar met hulp van Andries is er wel aan het licht gekomen wat mijn valkuil is. Andries vroeg me of ik voorheen wel eens een persoonlijkheidstest had gehad. Daarnaast gaf hij mij het advies om feedback aan mijn collega’s te vragen. En al deze puzzelstukjes bij elkaar maakten mijn hulpvraag duidelijk; ik vind het lastig om dingen verkeerd te laten gaan/los te laten. Als ik merk dat mijn adviezen niet opgevolgd worden, ga ik pushen en dat is niet mijn taak. Want als HR manager is mijn rol adviserend.”
Manuela werkte tijdens de coaching sessies aan deze hulpvraag. “Ik leerde om energie te steken in wat ik wél kan beïnvloeden en dingen los te laten die ik niet kan beïnvloeden. Zo zet ik mijn eigen energie beter in en boek ik meer resultaat. Het is niet iets wat ik onmiddellijk onder de knie heb…ik moet eraan blijven werken. Enige tijd geleden luisterde ik een podcast waarin benoemd werd dat men soms wat meer moest ‘vertragen’. Dat begreep ik toen niet, maar na de coaching sessies viel het kwartje.
Het is loslaten en mijn energie inzetten voor zaken waar ik invloed op heb. Voorheen was ik bezig met ‘snel even dit en vlug even dat’… maar nu is het lampje gaan branden. Eerst de tijd nemen om in alle rust na te denken en dán pas in actie komen.” Manuela houdt nu nog meer van haar werk. “Voorheen ervoer ik regelmatig stress, dat is nu veel minder omdat ik er zelf ook anders in sta. Ik merk in de communicatie met anderen dat mijn brein meer open staat. Ik ervaar meer rust door mijn nieuwe werkwijze. De coaching op zich vond ik bijzonder prettig. Het bleef dicht bij mezelf en ik heb er veel aan gehad. Andries was een fijne coach, hij heeft snel door waar het ‘wringt”.
Succesfactor 2:
Betrek je directe collega’s bij je coachvraag door hen feedback te vragen
Communicatie verbeteren
Ook Jurgen van Hoeve volgde de online coaching sessies. Hij is teamleider bij Elopak dat ook aangesloten is bij FCB. Jurgen leidt samen met een collega een afdeling met zestien mensen. Hij hoorde van de coaching via zijn shiftmanager die dit traject al had doorlopen. “Ik wilde dit graag doen, het is altijd interessant om nieuwe dingen te leren, dus dat doe ik zoveel mogelijk.” Jurgen wist direct welke vaardigheid hij beter onder de knie wilde krijgen.
“Ik vond het moeilijk om te communiceren met mensen op de werkvloer die niet ‘willen’, qua gedrag. Om hun aan te spreken op dit ongewenste gedrag en dat liefst te kunnen voorkomen. Er was bijvoorbeeld iemand in mijn team die regelmatig hoog in zijn emoties zat, zó hoog dat er maar iets hoefde te gebeuren en het zou fout aflopen. Andries gaf me tijdens de vier coaching sessies van een uur heel veel handige tips. Eén van die tips was om met de persoon in gesprek te gaan en hem te vragen wat de manier is voor hem om uit ‘code rood’ te komen. Ik zag op tegen dat gesprek, maar tot mijn verbazing en blijdschap werkte het heel goed. De medewerker waardeerde mijn vraag en liet weten dan gewoon even een rustig plekje nodig te hebben. We spraken af dat – als het weer gebeurt – hij even in de kantine of in ons kantoor gaat zitten om tot zichzelf te komen.” Jurgen noemt dit voorbeeld omdat hij voorheen altijd dacht dat iemand aanspreken op gedrag altijd fout valt. “Dat dacht ik verkeerd, het werd juist gewaardeerd omdat hij én ik er nu beter mee om kunnen gaan.”
Naast dit specifieke advies kreeg Jurgen nog veel meer tips die hij dagelijks in de praktijk brengt en zijn werk leuker maken. Hij beveelt de online coaching dan ook van harte aan! “Ik vond het enorm leerzaam. Andries gaf heel veel tips en hij is een kei in luisteren. Elk uur vloog gewoon voorbij! Ik vond het ook fijn dat het online was, dat is gemakkelijker in te plannen dan wanneer je ergens naartoe moet. Ik kan het echt iedereen aanraden.”
Succesfactor 3:
Bied de coaching zo flexibel en laagdrempelig mogelijk aan
Blijven ontwikkelen
Andries Breel van Qidos is en was de coach waar leidinggevenden mee spraken. Andries stelt dat de feedback aan het eind van de vierde sessies overwegend positief is. “Veel mensen vinden het fijn dat de coaching online is omdat dit vaak beter ingepast kan worden. Het is functioneel, je hoeft er niet voor te reizen. Ook de één op één aanpak waarderen zij. De meesten waren wel gewend om af en toe een training te volgen en tegenwoordig is online trainen en coachen veel gebruikelijker geworden. Veel leidinggevenden gaven ook aan het prettig te vinden om met iemand te sparren die buiten de eigen organisatie staat.”
Zelf vindt Andries het ook een heel goed alternatief voor ‘face to face’ coaching. “Ook via teams heb ik een voldoende goed beeld op de non-verbale communicatie. Ik vond en vind het zelf ook heel erg leuk om op deze manier te coachen. Het is een leuke sector en door de uiteenlopende uitdagingen is het heel afwisselend. FCB vindt ontwikkeling voor leidinggevenden heel belangrijk en daarom besloot het bestuur het gratis coaching traject te verlengen tot eind dit jaar. Leidinggevenden die zich blijvend willen ontwikkelen, kunnen hier via hun werkgever gebruik van maken.”