Blijvende ontwikkeling kickstarten met JouwAPK

Zodra je je blik naar buiten verlegt, verruimt je blik. In díe ruimte werken wij graag. Niet voor niets hebben we onze, of nee, JóuwAPK-middag in het bomenmuseum in Doorn gehouden. Da’s geen stoffige ruimte met klassieke muziek en schilderijen van bomen, maar een prachtige, ruimtelijke buitenlocatie tussen ‘levende museumstukken’. Oh wat smaakte dat naar meer!

In het geval van Qidos staat APK voor Authentieke Persoonlijke Kracht. Het doel van de middag?  Deelnemers in de gelegenheid brengen om even stil te staan. Waar sta je nu, waar wil je naartoe en gaat je loopbaan ook echt die kant op? Birgit Vandermeulen, een van onze coaches, omschrijft het als volgt: “De JouwAPK-middag? Zie het als het wassen, knippen en scheren van je eigen probleem. Waarbij je zelf het thema kiest. Welke hete aardappel pak je vandaag aan? Misschien gaat het wel over je relatie, maar uiteindelijk is je leven holistisch. Als je in je relatie niet fijn zit, dan functioneer je in je werk ook niet optimaal.”

We hadden een mooi programma samengesteld waarbij deelnemers actief en constructief konden sparren met een coach en andere APK’ers. Er waren vier onderdelen waarop je kon inschrijven: Oorsprong, vitaliteit, mindset en talenten. De activiteiten hadden pakkende namen als: ‘Van smoes naar succes’, ‘Mentale knipbeurt’, ‘Jouw wortels’ en ‘Stokkenspel’.

Bij die laatste ging het om stokken gooien en vangen. Maar in no time ging het over: ‘welke stokken heb je gevangen, welke heb je laten vallen en hoe voelt dat? Wat is de parallel met je eigen leven?’ Er waren mensen die hun werk en gezin stevig vasthadden, maar hun broers lagen op de grond. Het brengt je op interessante vragen, zoals: ‘Heb ik mijzelf eigenlijk wel vast?’ Spelen is een laagdrempelige manier om snel die diepte in te kunnen gaan.

Bij de mentale knipbeurt werd je opgewacht door provocatieve coaches. Je kon ter plekke, digitaal een afspraak maken en veel deelnemers waagden de sprong. Erg spannend, je weet wat je te wachten staat en toch ook weer niet. ‘Ga lekker zitten! Wat heb je een vrolijke jurk aan. Ben jij altijd zo vrolijk?’ Verrassende inzichten; binnen een paar prikkelende vragen snel tot de kern.

Jouw wortels ging over de plek waar je vandaan komt en welke ‘tegeltjes van thuis’ je meegenomen hebt naar nu. Welke zijn nog van invloed of belemmeren je zelfs? Aan het einde van de workshop werd dit getransformeerd tot prachtige, persoonlijke gedichten van elf woorden. Kippenvel.

Edwin Brink – netwerkpartner en organisatiecoach bij Qidos – kijkt met een tevreden glimlach terug op de dag. “Ik hou ervan als ogen gaan stralen, maar zelf word ik hier minstens zo enthousiast van. Je bent echt in contact over dingen die van waarde zijn. Voor jou als mens en in je werk. Er was luchtigheid en diepgang. Zelf je pad uitstippelen in een natuurlijke omgeving. Lekker ongedwongen. Heerlijk!”

Tijdens de dag werden alle persoonlijke bevindingen verzameld in een kompas, die aan het eind van de dag resulteerden in een persoonlijke routekaart. Een mooi overzicht van kansen, obstakels, energiegevers en ‘de moeite van het tijd investeren waard’ onderwerpen om mee naar huis te nemen.

“Wij doen dit vanuit ons hart en hopen dat voor elke deelnemer minimaal een programmaonderdeel een blijvende ontwikkelstap heeft gekickstart. Dat elke deelnemer ’s avonds in bed ligt en denkt: ‘ja, vandaag heb ik mezelf een zetje in de goede richting gegeven’. Pas dan gaan wij tevreden slapen.”

Vorige     Volgende