Vrije dagen? Wat dacht je van vrije wérkdagen?!

Edwin Brink – netwerkpartner en organisatiecoach bij Qidos – vertelt over hoe hij zich ondanks verplichtingen in zijn werk ‘vrij’ voelt:

Binnen Qidos maken we nul afspraken over werktijden en vrije dagen. Niks, noppes, nada. Ik vind dat heerlijk. En het gaat al zeventien jaar goed! In plaats van uren registreren en to do lijstjes afwerken, werken wij volgens de ‘doen wat er nodig is wanneer dat kan en moet’-methode. Zelf bedacht. Of nee, eigenlijk is dat gewoon organisch ontstaan. Vanuit de passie die wij voelen voor ons werk. Maar het werkt als een trein dus ik wil ‘m je zeker niet onthouden!

Houd je blik op het eindresultaat, maar bepaal zelf de route

Voor ons staan de resultaten die we met een project willen behalen centraal. Dat is de stip aan de horizon die we nooit uit het oog verliezen. Hoe het resultaat eruitziet, bedenken we samen met onze klanten. Maar nadenken over het aantal uren dat ik in een project ‘aanwezig ben’ komt niet eens in me op. Ook vaste vergadermomenten doen we niet aan. Een beetje routine is goed, maar de beste ideeën ontstaan als je elke dag een andere route neemt, naar je werk bijvoorbeeld.

Volg je talenten

Dat ik de luxe heb om projecten te kunnen doen die naadloos aansluiten op mijn talenten helpt ongetwijfeld mee. Als je projecten doet waar je razend enthousiast van wordt, dan gaat ‘doen wat er nodig is wanneer dat kan en moet’ vanzelf. De werkzaamheden waar ik niet zo goed in ben, daar praat ik open over met klanten en collega’s. Er is altijd wel iemand wiens hart daar sneller van gaat kloppen óf die een gouden tip heeft.

Maak tijd in je hangmat

Een belangrijk ingrediënt in de ‘doen wat er nodig is wanneer dat kan en moet’-methode is reflectie. Regelmatig reflecteren op de samenwerking is een must. Loopt het een beetje soepeltjes? Hebben we de stip aan de horizon van de klant én die van onszelf nog in het vizier, of zijn we afgedreven? Zo ja, wie doet wat in het proces van bijsturen, wie is waar goed in? En door! Die vrijheid en flexibiliteit gunnen we onszelf en dat werkt voor onze klanten.

Vrije werkdagen

Ik voel me zo vrij als een vogel en werken voelt dus niet als werken voor mij. ‘Vrije werkdagen’ gun ik iedereen. Ik begrijp heel goed dat deze manier van werken niet voor elke organisatie is weggelegd. Toch denk ik dat er meer mogelijk is dan je denkt om ook in meer traditionele organisaties het ‘vrije werkdag gevoel’ te stimuleren. Zin om daar over te sparren? Doe eens gek en rijd op de weg naar je werk over Doorn. Voel je vrij!

3 snelle tips van Edwin voor ‘vrije werkdagen’

Houd je blik op het eindresultaat, maar bepaal zelf de route

Geef professionals de ruimte om zelf te bepalen hoe, waar, wanneer en met wie de beste resultaten worden behaald. Skip onnodige vergaderingen en durf je af te vragen of bedachte verplichtingen iets toevoegen op weg naar jullie stip op de horizon.

Volg je talenten

Zorg dat de talenten en kwaliteiten van iedere afzonderlijke professional worden ingezet en benut. Dat is de snelste route naar succes; als mensen de vrijheid ervaren om te doen waar ze goed in zijn, dan gaan ze vliegen!

Maak tijd in je hangmat

Zorg voor regelmatige reflectiemomenten, individueel en in het team. Hoe gaat de samenwerking? Doen we de juiste dingen? Worden mijn talenten en kwaliteiten voldoende benut? Wat kan ik er zelf aan doen om hiervoor te zorgen? Krijg ik energie van mijn werk en onze samenwerking?

Vorige     Volgende