We gaan op reis en …

laten het systeem thuis

Afgelopen schooljaar zijn we 5 van de 10 maanden van huis geweest. Met ons gezin woonden, leefden, werkten en leerden we steeds een maand op verschillende plekken in Europa. Gewoon om te ervaren hoe dat is. We wilden weten hoe het voelt om écht ergens anders te zijn en een jaar uit bekende ‘systemen’ te stappen. Met corona rondreizend over de wereld, leek ons het een mooie om dat zelf door Europa te gaan doen. Even weg van vaste patronen en de bekende omgeving.

Een jaar reizen door Europa

Het idee voor ons reisjaar ontstond in de corona tijd. Toen alles op slot ging en online school en werk realiteit werden, maakte het niet meer uit vanaf welke plek je werkt en leert. Dit bracht ons op het idee om een (school)jaar lang op andere plekken te leven. Niet om alle toeristische higlights te bekijken, maar om daar echt te ‘zijn’. Met de flexibele schoolsituatie van mijn dochters en die van ons op werkgebied, bleek dit namelijk gemakkelijker dan we in eerste instantie dachten. We waren in Italië, Spanje, Noorwegen, Portugal, Oostenrijk en Kroatie – van waaruit ik dit nu schrijf. Alles met de auto en tijdelijk wonend op betaalbare plekken ergens bij een stad of op het platteland. We waren een maand in elk land en daarna weer een maand thuis. Eenmaal thuis dachten we na over de volgende bestemming. We stippelden onze reizen niet uit; de eerste overnachtingen legden we vast en daarna lieten we ons inspireren over wat leuke plekken en omgevingen waren. We bleven maximaal een week op één plek en trokken dan weer verder in het betreffende land.

De eerste stappen

Ik besef goed dat deze rondreis niet heel gebruikelijk is. In de voorbereidingen besef je ook weer in hoeveel systemen je eigenlijk zit en hoe lastig het is om daar los van te komen. Maar in plaats van ons te laten tegenhouden door bepaalde drempels, openden deze juist weer deuren en hielden ze ons scherp. Want ondanks dat het een prima realistisch plan was, moest er ook wel wat aan vooraf gebeuren. Het is ook best een onderneming en tegelijkertijd toch ook een kwestie van gewoon doen.

Ruimte en creativiteit

Het is heerlijk en inspirerend om steeds zo onderweg te zijn. Het klinkt wellicht cliché, maar de reis zelf is dan ook het doel en niet de bestemming. Elke week keken we weer waar we heen willen en wat goed voelde. We wilden ons onderdompelen in een land. Na werk en school gingen we op pad voor een mooie wandeling of het ontdekken van plaatsjes om zo afstand te kunnen nemen tot ons ‘gewone leven in Nederland’. Zonder die bekende prikkels hebben we onwijs veel ruimte om op een andere manier naar het leven te kijken. Het geeft nieuwe ideeën, veel vrijheid en ook creativiteit.

Met inspiratie terug naar huis

We vonden het ook lekker om na zo’n maand weer even in Nederland te zijn. Onze dochters hebben hier hun vrienden en bezigheden en wij hebben een aantal specifieke verplichtingen. Dat om-en-om reizen werkte heel goed voor ons. Grappig ook om steeds weer te beseffen dat je prima vijf maanden kunt leven met vier messen en vier vorken. En dat je ongemerkt in je huis toch allerlei spullen verzamelt die niet persé noodzakelijk zijn.

Onderweg deden we veel inspiratie op. We voerden gesprekken met mensen in de landen die we bezochten en leerden van elke ontmoeting wel wat. We raakten het meest geinspireerd door de stad San Sebastian in Spanje. Deze stad gaf een enorm vertrouwd en verhelderend gevoel. Mensen leven daar voornamelijk buiten. Ze zijn elke dag op de grote pleinen met elkaar in contact (echt heel weinig mensen zitten op hun mobieltjes). Je zag ze echt genieten van het goede leven en ze hadden oprecht tijd en aandacht voor elkaar. Dat vond ik onwijs inspirerend om te zien. In Noorwegen viel het op hoeveel respect en liefde de mensen daar voor de natuur hebben. Die is grillig én prachtig en de Noren genieten daar zoveel mogelijk van. In Portugal viel de vriendelijkheid, behulpzaamheid en de rust op. Mensen nemen echt de tijd. Voor elkaar en voor anderen om te helpen waar dat gevraagd wordt. In Italie hebben de mensen die we spraken een voorliefde voor kwaliteit. Kwaliteit van leven, van goed eten, ze zijn er trots op en drage dat ook uit. Het zijn lessen en inzichten die we meenemen naar huis.

Nederland als onze basis

Naast alle indrukken en ervaringen waardeerde ik Nederland ook weer tijdens onze reizen. Het is hier ook gewoon goed geregeld en onze familie en vrienden zijn hier. Ook is Nederland natuurlijk de thuisbasis van ons werk. Het reizen gaf me een stukje zelfreflectie: hoe doe ik dingen, waar wil ik naartoe en hoe blijf ik bij mezelf? Ruimte voor talent is een leidend principe voor alles wat ik doe met mijn werk. Het reizen geeft me nieuwe inspiratie om te pionieren met Qidos en de maatschappelijke initiatieven.

De kleinere variant

Ik besef heel goed dat een jaar lang op deze manier door Europa reizen niet voor iedereen mogelijk is of past. Belangrijkste les is wellicht dat het goed is om even los te komen van vaste patronen en systemen. Letterlijk door een andere context te creëren van in dit geval reizen. Je kunt dit ook heel goed doen met een kleinere variant. Wat helpt jou om inspiratie op te doen of los te komen van systemen? Verdiep je bijvoorbeeld eens in een totaal nieuw onderwerp, begin eens aan een heel andere sport, ga vrijwilligerswerk doen of bezoek een mooi museum. Of – deze heb ik eens gehoord – ga naar een willekeurige stad, neem de eerste weg rechts en de derde weg links. Kijk waar je uitkomt en wat die plek te bieden heeft. Daag jezelf af en toe eens uit om uit de systemen te stappen en de reis aan te gaan.

Martijn de Wildt is oprichter van Qidos. Qidos ondersteunt organisaties bij (persoonlijke) leiderschapsontwikkeling. Vanuit de visie ‘ruimte voor talent’ heeft Qidos een landschap van meerdere initiatieven, zoals www.onbeperktedenkers.nl, www.werkenmantelzorg.nl en www.eenuurvoordetoekomst.nl.

Vorige     Volgende