Verbindend leiderschap als basis bij De Stiho Groep

Door: Qidos

Soms zijn we bij Qidos supertrots op een klant. Als een organisatie naar ons toekomt met een echt inspirerend doel, bijvoorbeeld, en ons vraagt daarbij te helpen. En als we dan tijdens het proces zien dat dat geen holle frasen zijn, dat het management doet wat het kan om het waar te maken… Ja, dan zijn we verkocht. De Stiho Groep, van de Stiho, Bouwmaat en Baars & Bloemhoff bouwmarkten, is zo’n klant.

Een paar jaar geleden formuleerde De Stiho Groep een doelstelling: hun medewerkers een unieke werkplek bieden. Verina Lim van HR vertelt: “Toen was de vraag natuurlijk: hoe geven we daar concreet invulling aan? We kwamen steeds terug bij het vergroten van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Maar wat betekent dat, wat doen we er precies mee, waar leggen we accenten?”

De dialoog opzoeken

Het meest doeltreffende vertrekpunt werd al snel duidelijk: het goede gesprek. Verina: “We willen dat medewerkers zich veilig en verbonden voelen bij Stiho. Om dat mogelijk te maken moeten leidinggevenden nog meer en beter met medewerkers in contact zijn, weten wat hen bezighoudt, samenwerken vanuit vertrouwen. Verbinding maken is belangrijk: wat zijn de ambities en belangen van de organisatie en hoe match je die met de behoeften en doelen van medewerkers?”

JobFIT-TopFIT praatkaart

Vanuit die analyse werd Qidos gevraagd om te helpen met het vormgeven van een compleet programma. Onder de noemer JobFIT-TopFIT werden leidinggevenden getraind in het constructiever maken van hun dialoog met medewerkers. Eind 2017 ging het traject van start met een tweedaagse training in verbindend leiderschap voor managers. Daarbij formuleerden ze een persoonlijk ontwikkeldoel op dit vlak, en scherpten dat vervolgens aan met behulp van zelfgevraagde feedback van collega’s. Daarnaast konden medewerkers trainingen volgen in het omgaan met werkdruk en in het vergroten van vitaliteit – het bleek dat daar de grootste uitdagingen zaten.

Luisteren zonder oordeel

Om de belangen van Stiho en medewerker goed op elkaar af te stemmen is een dynamische, open dialoog nodig, met oprecht contact. Volgens trainer Marja Schneiders is oordeelloos luisteren daarvoor doorslaggevend. “Luister je écht, en hoe luister je dan? Vanuit aannames en oordelen, of vanuit nieuwsgierigheid naar de mens achter de feedback?”

John Faas, Business Unit Manager bij Baars & Bloemhoff, bevestigt dat vooroordelen en verwachtingen gauw in de weg zitten. “Als leidinggevende zie je feedback van medewerkers vaak als een bak ellende. Het wordt heel snel: wat gaat er allemaal niet goed? Op de training leerden we dat die mindset niet werkt. Feedback moet een cadeautje zijn.”

JobFIT/TopFIT in de praktijk laten werken

Naast inspiratie, oefening en uitwisseling bood de training ook praktische instrumenten, zoals een JobFIT-TopFIT praatkaart en een online feedbacktool. John Faas: “De training liet zien dat feedback gewoon kan en mag, ook voor de medewerker. Het gaf praktische handvaten: hoe doe je zo’n gesprek, hoe vermijd je dat het te kritisch of aanvallend wordt? Een goede voorbereiding aan beide kanten zorgt bijvoorbeeld al voor een heel andere lading. Een gesprek van medewerker tot leidinggevende wordt dan ineens een gesprek van mens tot mens.” Wouter Bunt, Manager Commercie en Operatie van alle Bouwmaat vestigingen, is enthousiast over de online feedbacktool. “Daar kwamen interessante zaken uit naar voren die ik direct kon toepassen in de praktijk.”

Tijdens de trainingen voor medewerkers werd hen geleerd dichter bij zichzelf te blijven in het adresseren van pijnpunten. Het is heel verleidelijk de omstandigheden of de organisatie de schuld te geven, maar wat kun je zelf doen of laten om minder werkdruk te ervaren en goed voor jezelf te zorgen?

Daarbij helpt het natuurlijk dat de bedrijfscultuur bij Stiho opener aan het worden is. Door de trainingen en de praatkaarten zijn er ineens bruikbare handvaten en algemeen bekende begrippen beschikbaar, een gezamenlijke taal. John merkt het op de werkvloer. “Laatst was ik in gesprek met een verkoopmanager, zegt die ineens: jij blijft maar in de boven-rol zitten! Hij verwees naar de boven-onder dynamiek die in de trainingen besproken was, wat een gelijkwaardig, verbindend gesprek dwarsboomt. Die dynamiek was al bekend, maar nu hoor je mensen daar ook over práten.”

De Qidos Feedbacktool

Duurzame inzet voor duurzame inzetbaarheid

Voor De Stiho Groep hield het niet op met de trainingsdagen. Tijdens algemene managementdagen staat het onderwerp JobFIT-TopFIT ook op de kaart. Zo wordt de kennis opgefrist en uitgebreid en kunnen leidinggevenden ervaringen uitwisselen. Wouter Bunt waardeerde deze sessies erg. “Qidos heeft een heel open en fijne manier van trainen. Een sessie begint bijvoorbeeld heel rustig en ontspannen met een bak koffie en een rondje vertellen hoe je zit qua voortgang. Toen we tijdens het intervisiemoment een vraag van mij gingen behandelen kreeg ik van de trainers het vertrouwen om dit te bespreken: dank daarvoor!”

Naast de inspiratiesessies biedt De Stiho Groep on-the-job coaching aan voor leidinggevenden, die ze naar eigen inzicht kunnen invullen. Hoe goed JobFIT-TopFIT en verbindend leiderschap aan het inburgeren zijn bij De Stiho Groep kunnen onze trainers Marja en Edwin met eigen ogen zien tijdens dit vervolgtraject. Daarbij gaan ze een dagdeel op bezoek bij leidinggevenden voor individuele coaching. Marja: “De één-op- één coaching is maatwerk, helemaal afgestemd op de situatie van de leidinggevende. We betrekken soms iemands team en medewerkers erbij. Dat is de kracht ervan.”

Edwin vult aan: “Heel mooi om te zien hoe ver ze ermee zijn. Er is grote diversiteit tussen vestigingen, maar het is duidelijk geen eendagsvlieg. De top van het bedrijf pakt echt door, ze willen echt investeren in die unieke werkplek. En dat wordt algemeen gewaardeerd, zo te zien.”
Ook Verina hoort erg positieve geluiden van medewerkers. “Mensen hebben het gevoel dat ze kunnen aankaarten waar ze tegenaan lopen, en dat hun issues worden opgepikt.” Enorm waardevol voor een organisatie die haar medewerkers een unieke werkplek wil bieden!

Ook samen met Qidos een verandering in gang zetten? Neem dan even contact met ons op.


De Ruimdenker zorgt voor een beetje ruimte in je mailbox!

Vorige     Volgende