Mijn ruimteverhaal

Johan Lodder

Als ik me druk maak en vastloop, dan voelt dat vervelend en beperkend. Ik ben dan aan het vechten tegen wat ik niet meer wil en zie voornamelijk wat er niet goed gaat. Ik doe heel erg mijn best en dat kost mij veel energie, en dat is heel vermoeiend. Als ik niet oplet beland ik in een negatieve spiraal, waar niets meer lijkt te lukken. Het gaat weer beter als ik ruimte voor mezelf neem en een paar maal diep adem haal. Ik heb geleerd om mijn lichaam te gebruiken om uit mijn frustratie te komen. Ik adem een paar maal diep in en ga even een stukje lopen of doe een fysieke oefening. Dat werkt. Met nieuwe energie kijk ik anders tegen de dingen aan die mij eerder frustreerde. Ik zie de mogelijkheden weer in plaats van de beperkingen.

Doe deze simpele en krachtige oefening als je stress ervaart en het even niet meer ziet zitten. Centreer jezelf door bewust te ademen richting jouw centrum of “one-point”. Je “one-point” is je fysieke middelpunt en bevindt zich zo’n 4 vingers onder je navel. In de krijgskunsten wordt dit gebied ook gebruikt om je innerlijke kracht te ontwikkelen en te “aarden”. Het effect is dat je contact maakt met je oerkracht en zo krachtig én ontspannen wordt als het oog van een orkaan.

Centreer oefening voor meer kalmte en zelfvertrouwen binnen 2 minuten

  1. Ga met een rechte rug zitten of staan. Je voeten plat op de grond, je schouders ontspannen en je hoofd recht boven je romp. Als je staat, dan sta je op schouderbreedte met je knieën niet op slot en je gewicht breng je 2/3 op de bal van je voet en 1/3 op je hiel. Zo sta je ontspannen en rechtop. Nu ontstaat er moeiteloos ruimte in je lichaam en door de ontspanning kan je levensenergie weer gaan stromen.
  1. Leg je hand(en) op je “one-point”, jouw centrum. Stel je dat punt, onder je navel, voor en richt daar je aandacht op. Wees je alleen bewust van dat gebied. Je hoeft er verder niets voor te doen. Adem nu driemaal rustig en diep in en uit met je aandacht bij de warmte van je handen op dit punt. Zo vergroot je jouw gevoel van kalmte innerlijke ontspanning. Als het goed voelt, dan mag je hier natuurlijk ook meer tijd voor nemen 😊.
  1. Je zult merken dat je meer in contact komt met je lichaam en dat er hierdoor meer ruimte ontstaat in je hoofd. Er ontstaat vanzelf meer kalmte en je zult meer balans en evenwicht ervaren. Je bent veel beter instaat om het geheel te overzien en kunt weer opgelucht kijken naar je omgeving. Je bent kalm én krachtig.
  1. Vanuit deze staat van zijn kun je jouw aandacht richten op wat je wilt gaan doen. Je zult merken dan de buitenwereld anders op je reageert. De kunst is om dit gevoel van aanwezig zijn te handhaven. Oefening baart kunst en zo leert je om vanuit jouw centrum te zijn met wat er buiten je gebeurt. Je bent klaar om te dansen met je problemen in plaats van je eraan te ergeren.

Ruimte heeft voor mij betekenis van vrij zijn en vrij bewegen. Je eigen ruimte innemen staat voor mij ook voor er mogen zijn zoals je bent. Je bent goed zoals je bent, en zoals je bent, ben je goed. Het zien en ervaren van de altijd aanwezige ruimte en mogelijkheden heeft te maken met bewustzijn van het geheel. Ik baseer mijn business aikido sessies op de principes uit de Japanse krijgskunst Aikido. Dit gaat over het samenbrengen van levensenergie en de coördinatie van geest en lichaam. In Aikido leer je standvastig te zijn én mee te bewegen. Hoofd, hart en buik geïntegreerd.

Op dit moment merk ik ook in mijn coaching dat veel mensen vastlopen door de opgelegde beperkingen en hoe ze daarmee omgaan. Zonder richting en beweging kost alles energie en moeite. Doe zoveel mogelijk dingen die je energie geven. En besef dat het nooit perfect zal zijn en dat wat je doet nooit helemaal afkomt. Blijf ademen en doe de dingen die je “moet” doen op een manier dat je er op zijn minst niet aan ergert.

Zo moest ik laatst na een enorm hectische drukke dag een lange lijst mensen terugbellen. Ik was moe en had er echt geen zin in. Toen kwam ik op het idee om lekker in warm bad te gaan zitten om te ontspannen en ben toen de mensen gaan bellen, in bad, dit was uiteindelijk nog leuk ook. Als je de dingen doet op een manier dat je er energie van krijgt,  dan zul je meer moeiteloos zaken voor elkaar krijgen. Soms vergt dat enige creativiteit.

In mijn Aikido trainingen ervaar je jouw ongelooflijke kracht en het vrij laten stomen van jouw levensenergie (Ki) in het lichaam. Dit heeft een weldadige effect op jezelf en de mensen in je omgeving. Binnen Qidos vind ik het prachtig om programma’s aan te vullen met fysieke oefeningen uit Aikido. Het leuke is dat iedereen zo de krachtige werking van deze krijgskunst zelf kan ervaren, zonder de krijgskunst zelf te beoefenen.

Als je in contact bent je centrum, dan ben je in balans en kun je de hele wereld aan. Ben je uit je centrum dan ben je speelbal van de omgeving en constant aan het reageren op wat er om je heen gebeurt, daarvan raak je op den duur uitgeput. Vertrouw op jezelf en claim jouw eigen ruimte en wees zoals het oog van de orkaan.

Ruimteverhalen Qidos

Ruimte is een woord dat ons binnen Qidos aan elkaar verbindt. En hoewel het woord voor iedereen een andere betekenis heeft, vinden we elkaar er binnen ons netwerk ook op. Het deed ons besluiten om van de zomer te reflecteren op wat ‘ruimte’ voor ieder van ons betekent, en om deze verhalen met elkaar te delen. Een deel van deze verhalen delen we ook online, zodat jij als lezer ook beter begrijpt wat ‘Qidos’ verstaat onder ruimte. Qidos op zichzelf is namelijk niets anders dan de optelsom van ons als individuen.

Vorige     Volgende