Orkest zonder dirigent

Algemeen directeur Joost Westerveld, Strijkorkest Amsterdam Sinfonietta

Ruimte voor ander perspectief

Qidos gelooft dat als je organiseert vanuit ruimte voor ontwikkeling en groei, er mooie nieuwe initiatieven kunnen ontstaan die recht doen aan ieders talenten. We zijn niet de enigen die zo werken. Neem Strijkorkest Amsterdam Sinfonietta. Dit bijzondere muziekgezelschap speelt zonder dirigent, vanuit vrijheid en ruimte in gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Algemeen directeur Joost Westerveld: “Soms worden we vergeleken met een zelfsturend team. Aan de ene kant is onze manier van werken een heel kwetsbare, want elke fout wordt gehoord. Het is presteren op topniveau en dat kan voor stress en spanning zorgen. Aan de andere kant geeft die vrijheid heel veel vertrouwen en neemt iedereen de eigen verantwoordelijkheid.” Inzoomend op de werkwijze: “De kern van het orkest bestaat uit 23 strijkers. Violiste Candida Thompson is de artistiek leider. De musici benutten elkaars talenten volledig om tot prachtige resultaten te komen. Dat vraagt vertrouwen in elkaar. De strijkers hebben zelf heel veel inbreng. Vaak is er non-verbaal contact tussen de musici onderling. De betrokkenheid is voor hen heel belonend. Dit in tegenstelling tot het spelen onder een dirigent die over het algemeen toch allesbepalend is.

Amsterdam Sinfonietta heeft een drietrapshiërarchie. Elke groep strijkers heeft inbreng die verwoord wordt door hun ‘aanvoerder’. De aanvoerders overleggen met Candida over de uiteindelijke uitvoering van een stuk. Alles draait om de mooist mogelijke uitvoering. De musici repeteren 4 of 5 dagen op een stuk, waarna er 5 concerten volgen.”

Blijvend ontwikkelen

Joost merkt op dat de eigen inbreng van de musici ervoor zorgt dat iedereen zich even belangrijk voelt: “Iedereen doet ertoe en dat maakt het verschil! Onze musici groeien ook continu door, want de helft van hun tijd besteden ze aan muzikale zaken buiten Amsterdam Sinfonietta. Daardoor doen ze nieuwe ideeën en denkbeelden op en komen ze in contact met andere musici.”

Het orkest is – net als vele anderen – geraakt door Covid-19. “Het was vooral mentaal heftig, we konden niet meer bij elkaar komen en dat werd ontzettend gemist. Maar er kwamen ook positieve dingen uit; we hadden een online concert in het Concertgebouw en we werkten samen met een Urban dancegroep.”

Over Amsterdam Sinfonietta

Het strijkorkest Sinfonietta treedt op met nationaal en internationaal gerenommeerde solisten onder wie Simone Lamsma, Fazil Say en Kian Soltani . Elk jaar zoekt het orkest de samenwerking met een niet-klassieke musicus, een crossover met artiesten uit de pop, jazz of wereldmuziek, waaronder Wende Snijders, Typhoon, Rufus Wainwright en De Dijk.

Vorige     Volgende