Sterk in je werk! brengt medewerkers tot bloei.

Thérese Sculpher (links, Cordaan) en Floor Molkenboer (Qidos).

Door: Qidos

Het Qidos programma Sterk in je Werk! zorgt er al jaren voor dat medewerkers zich bewuster worden van hun wensen en talenten en daardoor beter in hun vel zitten. Enkele jaren geleden leidde Qidos bij Cordaan intern trainers op om Sterk in je Werk! te geven. Door verloop was er nog maar één trainer over. Hoogste tijd dus om een aantal medewerkers op te leiden tot nieuwe interne trainers.

Cordaan is één van de grootste zorgorganisaties van Amsterdam en biedt jaarlijks 20.000 mensen voor een langere of kortere periode zorg vanuit 120 locaties en 60 thuiszorgteams. Dat doen zij met bijna 5.400 medewerkers en ruim 2.000 vrijwilligers.

Eén van die nieuwe trainers is Marleen Overeinder. Ze is met een opleiding tot coach bezig en toen zij werd gevraagd om trainer te worden van het Qidos programma Sterk in je Werk!, aarzelde ze geen moment. “Door verloop was er binnen Cordaan nog maar één trainer over en het sluit ook meteen mooi aan bij mijn coachopleiding. Ik geloof sterk in zelf de regie houden en persoonlijke ontwikkeling. Dat biedt Sterk in je Werk! in grote mate.” In het train de trainer programma dat door Floor Molkenboer van Qidos werd gegeven, leerde Marleen hoe zij zelfstandig andere medewerkers van Cordaan bij Sterk in je Werk! kan begeleiden. “De eerste trainingsdag bereidde ik zelf onderdelen voor en voerde deze uit. De tweede dag had ik een observerende rol. Na de training was ik verbaasd over de resultaten van Sterk in je Werk! Dat een programma zoveel impact kan hebben in betrekkelijk korte tijd is echt geweldig. Ik gun iedereen om zelf aan het roer te staan en beslissingen te nemen die bij hen passen. De eerste training was echt een groot succes, ik werd er heel blij van. Een aantal medewerkers heeft door Sterk in je Werk! al stappen ondernomen omdat dit programma hen hielp keuzes te maken. Sterk in je Werk! zet in korte tijd dingen in beweging die ik niet voor mogelijk had gehouden. Ik verwacht dat Cordaan wil blijven investeren in dit geweldige programma.”

Stil staan bij jezelf

Woonbegeleider Therese Sculpher deed mee aan de laatste training Sterk in je Werk! en ze is razend enthousiast. “Ik kan het echt iedereen aanraden. Nu denken sommige collega’s nog dat je deze training alleen moet doen als je vastloopt in het werk. Maar dat is echt onzin. Het is een middel om de tijd te nemen eens stil te staan bij jezelf. Die tijd ontbreekt vaak in de drukte van de dag, zéker in de zorg. Het is juist goed om stil te staan bij je wensen en of die nog wel matchen met je huidige werk en hoe je dat op de langere termijn voor je ziet. Sterk in je Werk! hielp me om stil te staan bij waar ik nou echt blij van word en hoe ik dat in kan brengen in mijn huidige werk of daarbuiten. De training maakte me bewuster van al mijn positieve kwaliteiten en hielp me bewust te zijn van waar ik trots op ben. En dat is goed voor mijn zelfvertrouwen.

Het gaf me ook vertrouwen dat ik ontdekte dat ik best heel goed ben in mijn werk doordat anderen bewondering en respect uitten voor de stappen die ik gezet heb en de ontwikkeling die ik heb doorgemaakt. Daarnaast vond ik het heel inspirerend om dat proces bij anderen te zien en te ontdekken wat hen drijft in het leven en werk. Het is een dynamische training met allerlei originele oefeningen waardoor ik steeds gemotiveerd bleef. Bijvoorbeeld ‘uit het niets’ drie mensen bellen en hen vragen wat zij mijn sterke kanten vonden, dat maakt veel los. Ja, ik werd heel enthousiast door de training en begon direct met allerlei taken om dichterbij mijn dromen en wensen te komen. Dus het was niet alleen informatief, maar ook echt stimulerend. Ik merk dat trainingen vaak geen lange termijneffect hebben. Sterk in je Werk! heeft dat wel. Ik ben dus echt een groot fan. Ik vond Floor daar een hele fijne begeleidster bij, ze is warm en enthousiasmerend.”

Uit de comfortzone

Floortje Keuning nam twee jaar geleden deel aan Sterk in je Werk! en voor haar was dat de eyeopener waar ze al enige tijd op wachtte. “Ik werkte al tien jaar als persoonlijk begeleider en was al enige tijd toe aan een nieuwe uitdaging. Ik wist alleen niet wat of hoe; een studie volgen of een andere richting op? Tijdens het volgen van Sterk in je Werk! werd het me opeens duidelijk; als je open staat voor mogelijkheden komen deze als vanzelf op je pad. Ik ging via Cordaan een opleiding volgen bij de Hogeschool van Amsterdam en werk nu met veel plezier als persoonlijk begeleidingsspecialist. Ik beveel Sterk in je Werk! zeker aan bij mijn collega’s, laatst nog aan iemand die in hetzelfde schuitje zat als ik toen. Sterk in je Werk! gaf mij zelfvertrouwen en haalde me uit mijn comfortzone; precies wat ik nodig had om een beslissing te nemen. Nu zit ik op de juiste plek.”

Bewuster keuzes maken

Ook Natascha van der Steede was bij de laatste training. “Ik liep niet vast in mijn werk, maar voelde af en toe wel wat sleur en ik miste prikkels. De titel van de training sprak me zo aan, dat ik toch besloot mee te doen en daar heb ik zeker geen spijt van. Ik ben me nu bewuster van mijn eigen kwaliteiten. Nee, ik wil niet opeens een opleiding volgen en een andere functie, want ik volgde (en volg nog steeds) al een opleiding, maar ik leerde wel meer genieten van wat ik doe en ik kies nu bewuster waar ik energie in wil steken. Ik raad de training zéker aan bij mijn collega’s; ‘in je kracht komen’ is niet iets ingewikkelds doen, maar nadenken over wat je doet en of je daar iets in wil veranderen. Ik heb nu wel prikkels, want als feedback tijdens het ‘3 mensen bellen’ kreeg ik te horen dat ik iets zou moeten doen met mijn leiderschapskwaliteiten. Dus collega’s: gewoon doen!”

Zijn uw medewerkers ook toe aan Sterk in je Werk!? Neem dan direct contact op met Qidos.


De Ruimdenker zorgt voor een beetje ruimte in je mailbox!

Vorige     Volgende