Nieuwsbrief
Qidos nieuwsbrief 3 september 2015  / Bekijk de online versie
 
Volg Qidos via:
Qidos nieuwsbrief: 
'Samen Beter Werken' bij waterschap Zuiderzeeland 
Peter Steenkamer, projectleider Zuiderzeeland Academie
Zomer: bij uitstek de tijd om even lekker niets te doen óf juist de tijd om kennis op te doen en/of te verdiepen. Waterschap Zuiderzeeland organiseerde in samenwerking met Qidos een Summer School voor haar medewerkers, gericht op alle facetten van Het Nieuwe Werken: Samen Beter Werken. Peter Steenkamer, projectleider van de Zuiderzeeland Academie, vertelt er meer over.

“Zuiderzeeland is al langere tijd bezig met de overstap naar Het Nieuwe Werken dat wij ‘Samen Beter Werken’ noemen. Naast de verandering in kantoren en computers verandert er natuurlijk ook veel in de mindset van de medewerkers. Het leek mij een goed plan om hen er nu al over na te laten denken wat er gaat veranderen in de nabije toekomst. De Summer school was/is op vrijwillige basis overigens, ik geloof in mensen zelf laten bepalen wat ze nodig hebben.”
Prettige werkwijze
De Summer school bestond uit vier lezingen en twee excursies van een dagdeel, de laatste excursie is op 2 september. Lezing 1 ging over het loslaten van patronen en ervaren wat anders kijken en denken je kan brengen. Bij de 2e lezing vertelde een authentieke polderpionier zijn verhaal en ging het over het benutten van talenten. De 3e was een ervaringsverhaal over werkplekken en het inzetten van innovatieve digitale tools bij samenwerking. Lezing 4 behandelde resultaatgericht samenwerken. “De lezingen duurden twee uur en waren interactief. Na een inleidend ‘praatje’ gingen de deelnemers met elkaar aan de slag. Die werkwijze beviel heel goed, de energie bleef stromen. Aan elk onderdeel deden gemiddeld 30 tot 40 medewerkers mee en de reacties waren positief. Ook de eerste excursie viel in goede aarde, onze medewerkers voelden dat het veel verschil maakt of je ergens alleen over praat of ‘er tussen’ loopt. Wij waren bij Nuon dat sinds 2014 volgens het Smart Working concept werkt. Als je op de werkvloer loopt van deze organisatie heb je er ‘beeld en geluid’ bij. Sommige deelnemers werden er buitengewoon enthousiast van, anderen maakten zich zorgen. Maar ook die geluiden horen we graag. Voor veel mensen is de nieuwe manier van werken in de toekomst een grote stap, deze Summer school helpt hen het inzichtelijk te maken.”

Peter hoorde in zijn netwerk over Qidos. “Zuiderzeeland is al enige tijd bezig met Samen Beter Werken en ik wilde daar een partij bij die er ervaring mee heeft. Het fijne van Qidos is dat ze niet met een ongevraagde totaaloplossing komen, maar helpen met wat ik ze vraag.”
De mening van medewerkers
Jacqueline de Kleine: “De lezing van de polderpionier was leuk en afwisselend. Eerst zijn verhaal en vervolgens een interactief deel waarin de collega’s met elkaar in contact kwamen over het inzetten (van je eigen) talent. Stan Steijaert vertelde over zijn betrokkenheid bij het uitgifteproces van agrarische bedrijven in Flevoland. Interessant te horen hoe dit omvangrijke selectieproces verliep en vervolgens een link te leggen naar de huidige maatschappij. Wat ik vooral heb meegenomen uit deze ochtend is dat de wereld om je heen blijft veranderen. Sta open voor veranderingen en durf erin mee te gaan. En werk met elkaar, dat gaat een stuk makkelijker: Samen Beter Werken dus. 

Ilse Gnodde over de excursie bij Nuon: “Nuon heeft goed gekeken naar wat de werknemers nodig hebben om hun werk te kunnen uitvoeren. Dit betekent ook dat het gebouw 24 uur toegankelijk is. Het gebouw heeft een fijne uitstraling, wat direct opvalt is de rust. Ik kan terugkijken op een hele fijne ervaring die zeker helpt op onze ontdekkingsreis naar een nieuwe manier van invulling van je werkzame leven waarin er meer balans is in privé en werk.”
Contact
Levensfasegericht HR-management, flexibel werken, inzetbaarheid en de balans werk-privé zijn voor u natuurlijk geen nieuwe onderwerpen. U heeft er regelmatig mee te maken.

Wilt u persoonlijk van gedachten wisselen over de thema's waaraan wij elke dag met veel plezier werken? Wilt u bijgepraat worden over de laatste ontwikkelingen op HR-gebied? Neem dan contact met ons op.

Volg Qidos via LinkedIn, Facebook en Twitter.
Blog
Lees de laatste blog van onze experts op www.qidos.nl.
Nieuwsbrief
• Aanmelden
• Afmelden
• Gegevens wijzigen
• Doorsturen