mobile logo

Onderaan beginnen: wat ik leerde van mijn loopbaanswitch

Door: Ellis Meenks

Hoera, je hebt die grote stap durven zetten, eindelijk je loopbaanswitch gemaakt! En dan? Dan moet je als onervaren starter in een nieuw vakgebied weer onderaan beginnen, met alle twijfels en onzekerheden die daarbij horen. En dat is eigenlijk uitdagender dan het hele proces ervoor…

Hebben jullie ook wel eens zo’n stemmetje in je hoofd? Zo’n stemmetje dat heel bescheiden maar toch best wel vaak dingen zegt als: “Had je niet beter geneeskunde kunnen studeren? Dan was je nu kinderarts geweest. Dat had je heel veel voldoening gegeven.”

Ik wel. Eigenlijk al sinds mijn achttiende. Ik moest destijds een studie kiezen: werd het geneeskunde, of ging ik net als mijn ouders het bedrijfsleven in? Het werd bedrijfskunde. Na mijn afstuderen ging ik aan de slag bij KPN, startte toen mijn eigen bedrijf HomeRun op en daarna Qidos.

En al die tijd bleef het stemmetje praten: “Was je toch niet liever arts geworden? Dat had echt goed bij je gepast.” Ik wuifde het stemmetje weg. Geneeskunde doe je niet zomaar even, vond ik: als ik dat had willen doen, had ik het op mijn achttiende moeten doen.

Het stemmetje antwoord geven

Zo’n zeven jaar geleden, toen ik op mijn tandvlees liep en dicht tegen een burnout aan zat, dook het stemmetje weer op. Iets vasthoudender deze keer: “Zou je niet veel liever dokter zijn? Dan was je veel gelukkiger met je werk.”

Ik vertelde mijn collega en goede vriend Edwin over het stemmetje. En die gaf mij één van de beste adviezen die ik ooit gehad heb: “Waarom zoek je het niet gewoon uit? Bekijk eens wat er voor nodig is om alsnog arts te worden. Ook al ga je het uiteindelijk niet doen, geef het stemmetje in ieder geval antwoord.”

Het antwoord: mesologie

En dat heb ik gedaan! Het is uiteindelijk geen geneeskunde geworden, maar mesologie. Na een gedegen zoektocht kwam ik erachter dat deze opleiding beter bij mijn wensen en situatie paste. Het stemmetje vond het ook een verstandige keuze: “Je bent geen 18 meer, je hebt een gezin en je bent ondernemer. De artsencultuur en ziekenhuishiërarchie passen niet meer zo bij je.”

Mesologie bleek voor mij de ideale combinatie van medische kennis en ondernemerschap, en het sprak me enorm aan dat een mesoloog altijd op zoek gaat naar de dieper liggende oorzaak van chronische klachten, de symptoombestrijding voorbij.

Inmiddels heb ik mijn studie afgerond, met als prachtig sluitstuk een thesis over aluminiumbelasting en autismespectrumstoornissen. Daar ben ik echt trots op! Het werd bovendien de basis van mijn verdere specialisatie: in mijn eigen praktijk richt ik mij nu volledig op de behandeling van kinderen, en in het bijzonder op kinderen met een ontwikkelstoornis zoals autisme.

De onzekerheid van een starter

Tegelijkertijd ben ik weer meer betrokken bij Qidos, waar ik de kennis die ik nu heb over de werking van ons fascinerende lijf kan gebruiken in trainingen en workshops over vitaliteit, gezondheid en stress. Gewoon omdat ik de combi heel leuk vind!

Hoewel… dat is niet helemaal waar.

Mijn betrokkenheid bij Qidos heeft nog een andere reden: dat ik me in mijn nieuwe vakgebied veel minder zelfverzekerd voel dan in mijn oude. Best confronterend vind ik dat, ja. Bij Qidos kan ik heerlijk comfortabel terugvallen op een flinke berg ervaring, terwijl ik als mesoloog die ervaring nog maar net aan het opbouwen ben en overal over twijfel. Ik, die alles graag zo goed (lees: perfect) wil doen.

Ik voel me soms zó onzeker en kwetsbaar als ik in mijn praktijk een advies aan het samenstellen ben voor mijn patiënten! Hoe kan ik er nu zeker van zijn dat het het juiste is? Het is een enorme worsteling voor me. Eigenlijk vind ik de fase waarin ik nu zit moeilijker dan de beslissing om een nieuw pad in te slaan en te gaan studeren. Die had ik zeven jaar geleden niet aan zien komen…

Kwetsbaarheid als voorwaarde voor persoonlijke ontwikkeling

Destijds verbaasde het me nog een beetje hoeveel mensen me vertelden dat ze dit zo stoer en bijzonder en verfrissend van mij vonden, en wat een grote ommezwaai dit was qua werkcultuur en vakgebied. Destijds vond ik het eerder bijzonder dat niet meer mensen iets dergelijks deden!

Maar inmiddels realiseer ik me dat het maken van de keuze pas het begin is. Grote veranderingen vergen vroeg of laat enige zelfoverwinning: de bereidheid je twijfels en angsten onder ogen te zien en dan evengoed door te zetten.

In de herfstvakantie – tijdens een paar fantastische dagen in de Zwitserse bergen – las ik in Psychologie Magazine een artikel over perfectionisme. Hierin wordt het werk van Brené Brown aangehaald, die al jaren onderzoek doet naar schaamte, kwetsbaarheid, moed en empathie.

Één van haar conclusies is dat mensen die niet bang zijn zichzelf te laten zien en hun dromen waar te maken, zich niet laten belemmeren door onzekerheid, faalangst of angst voor afwijzing. Het is niet zo dat ze al die gevoelens minder hebben dan anderen; ze laten zich er alleen niet door weerhouden en brengen de moed op zich desondanks kwetsbaar op te stellen. Ze durven imperfect te zijn en te falen, desnoods keer op keer.

Dat is maar goed ook, stelt Brown, want anders zou verandering, ontwikkeling of groei niet mogelijk zijn.

Durf je droom waar te maken!

Zelf stuitte ik pas vrij laat in het hele veranderingsproces op mijn twijfels en onzekerheid. De keuze om werk te maken van mijn loopbaanswitch was voor mij niet confronterend, en de studie mesologie ook niet. Maar nu ik mijn eigen praktijk heb ontkom ik er niet meer aan: er moet persoonlijk gegroeid worden! En dat is eng en spannend, maar ook ongelooflijk verdiepend.

Bovendien: ik weet dat het dit waard gaat zijn, mijn droom wordt steeds meer realiteit. Dat geeft rust, en vertrouwen. Daarom wil ik tegen iedereen die ook een loopbaanswitch overweegt, of die er al middenin zit, zeggen: durf je hart te volgen! Het zal soms uitdagend zijn, en je gaat ergens tegen jezelf op lopen, maar het brengt je zoveel moois.

Ik gun het je van harte!

 

 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Linda Bleijenberg, onze blog-expert. De komende tijd gaat zij ons helpen de Qidos-blog nog interessanter te maken. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op LinkedIn, of meld je aan voor de Qidos nieuwsbrief!

 

Terug naar overzicht

Meer blogs