mobile logo

Actief ontspannen op je werk: wat je kunt leren van Aikido

Door: Linda Bleijenberg

“Waar je struikelt, daar ligt je grootste schat.” Als iemand dat welbekende cliché kan beamen is het Aikido trainer Johan Lodder wel. Tien jaar geleden hing hem nog 20 maanden cel boven het hoofd; nu leert hij mensen – in samenwerking met Qidos – hoe ze ontspannen om kunnen gaan met stressvolle werksituaties.

“Je bent veel krachtiger dan je denkt. Als je echt ontspannen staat, zonder weerstand te bieden, krijgt niemand je om. Probeer maar.” We staan op het strand in Scheveningen. Blote voeten in het water, stralend lentezonnetje, het is een prachtige dag in mei. We luisteren ietwat sceptisch naar Aikicoach Johan. Ja hoor, geen weerstand bieden en toch blijven staan als iemand hard tegen je borst staat te duwen? We moeten het nog zien.

Vijf minuten later kijken we elkaar verbaasd lachend aan: het werkt!

Er volgen nog een aantal opdrachten. We proberen vingertoppen van elkaar te wringen, we sjorren aan benen in een poging iemand op te tillen, we gebruiken al onze kracht om iemands arm om te buigen. Het lukt allemaal niet.

Maar dan ruilen we van rol. We zien onszelf moeiteloos onze vingertoppen bij elkaar houden, geen millimeter opgetild worden, en totaal ontspannen onze armen uitstrekken terwijl iemand enorm zijn best doet de elleboog om te buigen. What is this strange magic?

“Dat is nou in je kracht staan.”

 

De basis van Aikido
Alerte, actieve ontspanning is een belangrijk principe in Aikido, een Oosterse krijgskunst die nogal verschilt van bekende vechtsporten als judo en karate. Waar die disciplines denken in termen van winnen en verliezen, streeft Aikido juist naar harmonie en vrede. De naam Aikido (合 気 道) zegt het al: vertaald betekent het “de weg van de harmonieuze levensenergie”.

Harmonieuze levensenergie, daar kunnen we allemaal wel wat van gebruiken toch? In zijn Aikido school hanteert Johan daarom banden met twee kleuren: eentje voor op de mat, en eentje voor de toepassing van Aikido-principes in de echte wereld.

 

Van celstraf naar loopbaanswitch
Hoe bruikbaar de principes van Aikido zijn in de dagelijkse praktijk, daar weet Johan het een en ander van. Hij vertelt er zelden over, maar zijn affiniteit met Aikido heeft alles te maken met een heftige periode in zijn leven.

Eind jaren ’90 was hij nog directeur en mede-eigenaar van een makelaars- en assurantiekantoor met meerdere filialen. Het kantoor stond goed bekend, totdat een uitstapje naar een beleggingsproject een onaangenaam staartje kreeg. Op een ochtend zo’n tien jaar geleden werd hij out of the blue van zijn bed gelicht door een arrestatieteam van FIOD. Er volgde een moeizaam en langdurig strafrechtelijk onderzoek, een proces, en uiteindelijk, in 2012, een vonnis. Toen hij tegen alle verwachtingen in werd veroordeeld tot 20 maanden cel stortte zijn wereld in.

Tot zijn immense opluchting werd hij drie jaar later in hoger beroep alsnog vrijgesproken, nadat bleek dat zijn ex-compagnon de boel stelselmatig belazerd had. De celstraf werd omgezet in een taakstraf: als voormalig mede-directeur werd Johan mede-verantwoordelijk gesteld voor het beleid van zijn kantoor, en de rechters oordeelden dat hij beter op had moeten letten.

 

Heftige tijden
Daarna raakte hij evengoed alles kwijt. Zijn reputatie als financiële man was onherstelbaar beschadigd. Hij werd gedwongen failissement aan te vragen. Zijn relatie liep stuk. Zijn huis moest geveild worden door de bank. Hij trok noodgedwongen weer bij zijn ouders in.

Deze crisisperiode zette Johan stevig aan het denken. Hij realiseerde zich dat er een verschil is tussen vertrouwen en blind vertrouwen, en werd zich bewust van zijn eigen verantwoordelijkheden op dat vlak. Terwijl hij zijn leven weer helemaal van de grond af begon op te bouwen, veranderde zijn kijk op veel dingen.

 

“Meegaan is beter.”
Één van de effecten was dat zijn waardering voor Aikido groeide. Het viel hem steeds meer op dat de andere vechtsporten die hij ook beoefende niet toepasbaar waren in zijn leven. “Die gingen vooral over vechten tegen wat je overkomt, over presteren, de ander uitschakelen en de beste zijn. Maar ik kwam erachter dat het beter is de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor wat is, en om daar zonder weerstand in mee te gaan. Dan ontstaat er een soort natuurlijke flow en evenwicht.”

Inmiddels heeft hij een loopbaanswitch gemaakt – Johan is al een tijdje business coach van beroep, met Aikido als middel. Zijn hart ligt vooral bij het vertalen van de principes van Aikido naar de praktijk. “Het gaat voor mij veel verder dan puur de sport. Juist omdat ik dit allemaal meegemaakt heb, kan ik anderen beter begeleiden en ondersteunen.”

Hij zoekt naar de verwondering bij mensen, wil dat graag triggeren. “Je ziet mensen soms echt een paradigmashift beleven, hun perspectief verandert. Het leven is geen gevecht, je mag zijn wie je bent. Met de Ki-oefeningen ontdekken mensen hun ongekende kracht en mogelijkheden. Er is weer ruimte. Heel mooi vind ik dat.”

Ondanks alles wat hij heeft meegemaakt is hij heel tevreden en dankbaar over zijn leven nu. “Ik zit nog steeds de consequenties van die heftige periode op te ruimen, maar dat staat mijn levensgeluk niet in de weg. Ik streef niet meer naar perfectie en meer willen hebben: nu koester ik eenvoud, kwaliteit en tijd.”

 

Aikido op de werkvloer
Sinds een jaar werkt Johan intensief samen met Qidos, in verschillende trainingsformats. Hij heeft absoluut een klik met de Qidos manier van werken – en niet alleen omdat er Qi in Qidos zit! “Ze zijn bij Qidos heel open, proberen altijd het juiste talent te zoeken bij een opdracht. En ze geven echt ruimte en aandacht aan mensen in hun trainingen. Dat voel je meteen. Niet direct een oplossing aanreiken, eerst kijken wat iemand nodig heeft en hoe iemands unieke potentieel het best benut kan worden. Mijn Aikimethode ondersteunt dat fysiek door mensen kennis te laten maken met hun onbegrensde levenskracht. Die twee vullen elkaar heel goed aan.”

Via een serie oefeningen brengt hij mensen in contact met het gevoel van vrede en stabiliteit dat je ervaart als je ontspannen kunt blijven in allerlei situaties. Dat gevoel kun je met wat oefening meenemen naar de werkvloer en toepassen, bijvoorbeeld om beter te kunnen samenwerken, je geen slachtoffer te voelen bij veranderingen, meer vitaliteit te ervaren, en beter om te gaan met
conflictsituaties.

Hieronder lichten we één van Johan’s oefeningen toe, bij wijze van bonus. Probeer maar eens, het werkt! Er gaat een wereld voor je open 😉

 

 


Oefening in effectief conflictmanagement

Voor één van de oefeningen vraagt Johan deelnemers om hun meest angstaanjagende collega of leidinggevende te visualiseren. Als die druk op je arm begint uit te oefenen (het equivalent van mentale druk in deze oefening), kun je je aandacht simpelweg verleggen: hoeveel kracht de ander ook zet, hij of zij zal je dan niet kunnen koeioneren.

In plaats van te focussen op het conflict bij je arm, richt je je bijvoorbeeld op de zee voor je (het equivalent van jouw doelstelling in deze oefening). Stel je voor dat je Ki, je levenskracht, vanuit je centrum, door je arm naar de zee stroomt: dat er een krachtige verbinding is tussen je centrum en je doel. Het conflict bij je arm wordt daarmee vergeleken klein en beheersbaar. Sterker nog: op dat moment is er geen conflict meer! Als jij er niet aan mee doet, heeft de ander niets om tegen te vechten.Zo kun je het respectvol oneens zijn met de ander, zonder dat er conflict ontstaat!

 

 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Linda Bleijenberg, onze nieuwe blog-expert. De komende tijd gaat zij ons helpen de Qidos-blog nog interessanter te maken. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op LinkedIn, of meld je aan voor de Qidos nieuwsbrief!

 

Terug naar overzicht

Meer blogs