mobile logo

Onze bijdrage aan ruimte voor talent

Door: Qidos

Er bestaat geen beste manier van organiseren, wel zijn er ‘andere’ manieren van organiseren. Qidos maakt zich sterk voor bewegende organisaties, verbindend leiderschap en krachtige mensen. En natuurlijk zijn we als netwerkorganisatie zelf ook altijd in beweging; ‘we practise what we preach’.

Bij de start ruim 10 jaar geleden, waren onze opdrachtgevers voornamelijk multinationals met HR-vraagstukken, variërend van onderzoek tot training en van advies tot implementatie. Martijn de Wildt: “Onze eigen uitdaging toen was om de juiste talenten te matchen met de diversiteit aan vragen. Steeds meer mensen aannemen leek ons niet de juiste weg. We willen graag flexibel zijn en ons kunnen aanpassen.

Met dit inzicht kozen we toen bewust voor de netwerkorganisatie, bestaande uit een vaste groep zelfstandig professionals die elk hun eigen talent en persoonlijkheid hebben. Zo konden we opdrachtgevers bij elk vraagstuk precies de juiste match bieden. Vrijheid, ruimte en optimaal inzetten van ieders talent paste toen en nu uitstekend bij het DNA van Qidos en bij onze opdrachtgevers. De opdrachten zijn nog steeds heel divers, van organisaties binnen de zorg en overheid tot multinationals. Voor elke opdracht en ieder vraagstuk heeft Qidos de juiste professional. En met meer dan 25 tegelijk lopende projecten durf ik vanuit bescheidenheid wel te stellen dat we een vorm hebben gevonden die ‘werkt’.”

Verbindingsdag

Verbinding houden met elkaar binnen een netwerkorganisatie is belangrijk. Qidos heeft daarom regelmatig een dag/middag/avond waarop we bij elkaar zijn. De Qidos bijeenkomsten zijn een combinatie van elkaar ontmoeten, verbinding, ontwikkeling en elkaar inspireren. Begin april was er zo’n dag die helemaal in het teken stond van verbinding, kennis delen, de richting van Qidos aanscherpen en de diepte in over lopende en nieuwe projecten. “Zo’n dag is heerlijk voor iedereen, er komt enorm veel energie vrij en de discussies leveren weer mooie inzichten op. We delen kennis over lopende projecten en praten bij over wat er zoal gebeurt binnen Qidos.”

 

Komt jouw organisatie ook in beweging?

Zoals genoemd is er geen beste manier van organiseren. De netwerkorganisatie past als een jas bij wie we zijn, waar we voor gaan. En we kunnen goed beantwoorden aan de vragen van onze opdrachtevers. Met de netwerkorganisatie als inspiratiebron ontwikkelden we het boekje ‘Bewegende organisaties’ dat je via de link kunt downloaden. We lichten hierin ook het door ons ontwikkelde 6V model toe. We bieden je hiermee graag inspiratie en hopen dat onze ervaring als netwerkorganisatie inzicht biedt in meer ruimte voor talent en vrijheid.”

Terug naar overzicht

Meer blogs