mobile logo

Olympus werkt Flexibel-Inspirerend-Transparant FIT!

Door: Qidos

FIT werken, dat doen ze bij Olympus sinds april van dit jaar. HR en Q manager Dennet Dionet neemt ons mee in het verhaal achter FIT. “Er waren meerdere factoren om dit project te starten, maar de belangrijkste factor was de vraag vanuit medewerkers voor meer flexibiliteit in werken. Het leek ons goed die vraag én onze verhuizing naar een gloednieuw, modern en transparant kantoorgebouw te combineren.”Het van oorsprong Japanse bedrijf Olympus groeide de afgelopen decennia uit tot een toonaangevende fabrikant van innovatieve optische en digitale apparatuur voor gezondheidszorg en consumentenelektronica. Olympus produceert baanbrekende endoscopie- en microscopieproducten, medische en industriële apparatuur, camera’s en voicerecorders. “Door snelle technologische ontwikkelingen en de marktvraag is het voor ons belangrijk tijdig op veranderingen in te kunnen spelen. Dat vraagt een FIT bedrijf.” FIT staat voor Flexibel, Inspirerend en Transparant. “Flexibel in werktijden en -plek, maar óók flexibel in het samenwerken van verschillende disciplines en generaties medewerkers. Inspirerend; er is ruimte voor eigen initiatief en (persoonlijke) ontwikkeling. En transparant staat voor het open en eerlijk afstemmen van resultaten, verantwoordelijkheden en verwachtingen.”

 

Werken vanuit visie en waarden
“Er werd een projectgroep samengesteld met ondersteuning van Qidos, die gezamenlijk een onepager samenstelden. We willen geen regels, maar werken vanuit een visie die door al onze medewerkers ‘omarmd’ wordt. FIT werken speelt een grote rol bij de klantvraag; als aan die vraag voldaan wordt, is er in overleg met de manager, heel veel mogelijk qua werktijden en -plaats. Dat geldt natuurlijk niet voor elke functie, de technische dienst bijvoorbeeld, is meer plaatsgebonden.”

 

 

Flexibiliteit en gekanteld mensbeeld
Met het maken van de onepager stopt FIT natuurlijk niet. “Het gaat om de Olympus visie en waarden. Om die levend te houden bij iedereen is er een FIT workshop voor het MT en alle medewerkers. Het blijkt dat onze medewerkers de flexibele werktijden enorm waarderen. Ook zijn er een paar verzoeken voor structureel flexibel werken; bijvoorbeeld een vaste middag vrij en dan ’s avonds werken. FIT is een continu programma met online trainingen, kennissessies en een intranet waar we ervaringen kunnen delen. We kijken nu naar welke cases er naar voren komen en hoe HR daar iets in kan betekenen. Vanuit mijn functie valt het me wel op dat iedereen een verschillend mensbeeld heeft; vertrouwen (loslaten) of misbruik van flexibele mogelijkheden. Ik merk dat vooral bij het MT het beeld snel kantelde naar vertrouwen.

 

Samenwerken = samen werken
Qidos ondersteunde Olympus bij FIT met het duidelijk krijgen van de visie, het vaststellen van de waarden, een medewerkersonderzoek en bij het opstellen van de onepager. “Door het medewerkersonderzoek ontstond direct commitment. Qidos denkt mee, is betrokken en kijkt heel goed naar de bedrijfssfeer. De samenwerking is prima bevallen.”

 

 

Terug naar overzicht

Meer blogs