mobile logo

Enexis formuleert leiderschapsbelofte

Door: Edwin Brink

Netbeheerder Enexis (4.500 medewerkers, www.enexisgroep.nl) staat voor grote uitdagingen en omdat niet precies bekend is hoe deze zich gaan ontwikkelen, is wendbaarheid belangrijk voor deze organisatie. Enexis formuleerde daarom een lange termijn doelstelling: een leiderschapsbelofte die steunt op vier pijlers en leidt naar een wendbare organisatie. Deze vier pijlers zijn; inspiratie, verbinden, leren en realiseren.

Om deze pijlers te definiëren, keek Enexis naar toekomstige veranderingen in de branche én de maatschappij. Qidos hielp Enexis met de implementatie ervan binnen de organisatie door intervisiebijeenkomsten.

Benieuwd naar het verhaal van Enexis?
Lees het uitgebreide artikel of download de whitepaper

 

 

Terug naar overzicht

Meer blogs