mobile logo

De Leer(r)evolutie: Verrassende inzichten in leren

Door: Qidos

Martijn de Wildt en managementgoeroe/auteur Jeroen Busscher gaan samen een nieuw avontuur aan; ze schrijven gezamenlijk een boek met als werktitel De Leer(r)evolutie! Martijn en Jeroen geven je in dit boek concrete handvatten over leren en ontwikkelen; wat wel werkt en wat juist niet. Ze bespreken de belangrijkste trends en ontwikkelingen en geven aansprekende voorbeelden van leervormen en –strategieën die andere organisaties met succes toepassen.

Managementgoeroe en auteur van zeven managementboeken Jeroen Busscher stelt dat de vragen die hem het meest gesteld worden, gaan over leren en leerprocessen. “Ik merk dat mensen daarmee worstelen; duurzame inzetbaarheid, nieuw leiderschap en de boodschap dat iedereen innovatiever moet worden omdat werk nu eenmaal ook verandert. Dat zijn leerprocessen waar mensen vaak geen raad mee weten. Veel mensen willen ook helemaal niet leren omdat ze nog steeds in de foute veronderstelling zijn dat het saai is. Maar leren hóeft niet synoniem te zijn aan urenlang boven de boeken hangen of wéér een saaie training volgen.”

Virus
In zijn nieuwste boek ‘Aanstekelijk veranderen’ (op de longlist van managementboek van het jaar 2016) gaat hij in op blijvende ontwikkeling en vernieuwing. “Professionals worden steeds minder beïnvloed door hun leidinggevenden, maar steeds meer door hun collega’s. Dit kunnen we gebruiken, door ervoor te zorgen dat gewenst gedrag aanstekelijk wordt en zich als een virus door de organisatie verspreidt. Het is ook een feit dat leren nog steeds geassocieerd wordt met vervelend en saai. Stilzitten, opletten en dingen lezen waar je niets aan hebt. Maar er zijn inmiddels zoveel andere en leukere manieren om te leren!”

Blijvend ontwikkelen
Ook boegbeeld Martijn de Wildt van Qidos blijft bezig met zijn ontwikkeling. Hij stapt daarvoor uit zijn comfortzone en doet iets wat hij nog nooit heeft gedaan; samen met Jeroen Busscher schrijft hij een boek. “Het onderwerp is leren léren. We willen trends laten zien en mensen en organisaties concrete handvatten bieden om zelf aan de slag te gaan. Als individu maak je het verschil, jezelf blijven ontwikkelen is daarom essentieel. Het schrijven zelf is ook een mooi leerproces waarbij we veel van elkaar leren. Wat nu belangrijk is om te leren, zit steeds meer in ‘soft skills’ omdat daar je toegevoegde waarde zit. Het gaat om andere competenties dan vroeger. In de Leer(r)evolutie geven we concrete handvatten om die competenties eigen te maken. Het wordt geen handboek, maar meer prikkels en impulsen om met leren en ontwikkelen aan de slag te gaan.”

Win een exemplaar!
De Leer(r)evolutie is nog niet klaar. Maar wil je kans maken op één van de vijf exemplaren van ‘Aanstekelijk veranderen’ – met daarin een persoonlijke boodschap van Jeroen – mail dan naar info@qidos.nl. Jeroen is fervent vlogger, en je vindt zijn boeken natuurlijk ook online.

Terug naar overzicht

Meer blogs