mobile logo

Vertrouwen en vrijheid

Door: Martijn de Wildt

Hiërarchische structuren en ‘command & control’ werkt niet meer. Vooral de jongere generatie werkenden verzet zich hiertegen en zoekt een organisatie die het ‘anders’ doet. Een organisatie waar medewerkers zelf inspraak hebben, waar initiatieven welkom zijn, de lijnen kort en waar vertrouwen de basis is. Pim Morree en Joost Minnaar werkten allebei in een hiërarchische organisatie, zij zegden hun baan op en namen een jaar de tijd om onder de naam Corporate Rebels te ontdekken hoe ‘gelukkige’ organisaties het doen. Wat hun drijfveren zijn en waar dat geluk dan precies in zit.

Ontdekking
Ik heb hun verhaal (zie nieuwsbrief) gelezen en bewonder het lef waar ze mee werken. Ze stellen kritische vragen en nemen geen genoegen met clichés. Het tweetal heeft inmiddels ontdekt dat er geen blauwdruk is voor ‘de’ gelukkige organisatie. Ze kwamen er wel achter dat de woorden ‘vertrouwen’ en ‘vrijheid’ een cruciale rol spelen in organisaties die af zijn gestapt van de oude modellen.

Wendbare organisatie
Vertrouwen en vrijheid…prachtige woorden, die we bij Qidos ook hoog in ons vaandel hebben. Het zijn woorden die horen bij werken op een nieuwe manier. Een manier die medewerkers eigen verantwoordelijkheden geeft, waardoor deze vanuit intrinsieke motivatie wíllen werken. Het is dé manier om jonge talenten binnen te halen en te houden. En dat is gezien de toenemende krapte op de arbeidsmarkt, belangrijk. Buiten dat deze nieuwe vorm van organisatiestructuur medewerkers gelukkiger maakt (en dat verhoogt echt hun productiviteit, vermindert ziekte en uitval), zorgt het er ook voor dat organisaties wendbaarder worden en sneller kunnen inspelen op veranderingen in de markt.

Fluitend aan het werk
De ‘gelukkige’ organisatie is niet alleen toepasbaar bij kleine organisaties, ook enorme bedrijven zoals Google werken op de nieuwe manier. Hun medewerkers gaan elke dag fluitend aan de slag (heb ik me laten vertellen) Ik zie het als een win-win situatie. Vertrouwen en vrijheid…. prachtige woorden. Maar in de praktijk voor veel organisaties een grote uitdaging! Hoe gelukkig is uw organisatie?

Terug naar overzicht

Meer blogs