mobile logo

Geen werk meer door robotisering? Onzin!

Door: Martijn de Wildt

De berichten vliegen over social media en halen regelmatig de krant en tijdschrift; banen verdwijnen door verdere robotisering. Iedereen neemt deze hype over en maakt zich zorgen. Hebben we binnenkort geen werk meer?

Het lijkt nieuw, dit voorspelde banenverlies. Maar dat is het niet. De Britse econoom John Maynard Keynes (1883) voorspelde in de twintiger jaren van de vorige eeuw al een 20-urige werkweek of nog minder. Zijn visie was dat vanwege de industrialisatie werkzaamheden zouden verminderen en er meer vrije tijd zou ontstaan. Toen de computer zijn intrede deed, werd wederom voorspeld dat al het werk overgenomen zou worden door computers. En ook bij de komst van e-mail was de verwachting dat we veel efficiënter en effectiever zouden werken. Voorspelling: een enorme afname van werk. Al deze voorspellingen zijn niet uitgekomen.

Ik noem dat ‘hickups’. Werk verandert, maar blijft altijd. Het repeterende werk verdwijnt omdat een robot dat nu eenmaal efficiënter kan. Het vraagstuk is voor mij dan ook veel fundamenteler; hoe zorg je ervoor dat iedereen die werkt voldoende beeld heeft van zijn/haar talenten en toegevoegde waarde die hij/zij te bieden heeft. En ben je voldoende beweeglijk/veerkrachtig om te ontwikkelen?

Meer dan de helft van de huidige vacatures zijn voor functies die 5 jaar geleden niet bestonden. Opleidingen zullen hier ook veel meer aandacht aan moeten besteden. Werk is aan verandering onderhevig, het is dus zaak om de veranderingen te volgen en niet af te wachten tot je functie verdwijnt. Dat robotisering dus zorgt voor enorme werkloosheid, vind ik dikke onzin.

Terug naar overzicht

Meer blogs