mobile logo

Durf te experimenteren!

Door: Floor Molkenboer

Toen de vraag kwam of ik voor de Qidos-site een blog wilde schrijven, kwam ergens diep van binnen de reactie ‘ja, ik wil dat. Ik voel me vereerd.’ Maar tegelijk kwamen de voor mij vertrouwde gedachtes boven ….’schrijven is niets voor mij…, als je wilt bloggen, moet je wel wat interessants te melden hebben…nee, met mijn op 14 jarige leeftijd opgeplakte etiket ‘dyslexie’, kun je nou eenmaal niet goed met tekst overweg…’ En zo kan ik nog veel meer blokkerende gedachtes met je delen die er op dat moment in me opkwamen.

En daarna dacht ik aan die schitterende trainingen die ik voor opdrachtgevers van Qidos mag geven over ‘Sterk in je werk’ staan, waar we juist onze deelnemers in de trainingen uitdagen in de spiegel te kijken en hen te vragen: doe jij echt wat je wilt?

Goedpraten
We zijn vaak zo goed om in ons vertrouwde patronen te blijven zitten. Lekker houden zoals het is. En dan mopperen over de context waar we aan te danken hebben dat we niet veranderen;  ‘Ik heb de financiën niet om die training zelf te betalen…’ ‘De arbeidsmarkt is nu zo slecht, nu moet je niet solliciteren..’ En zo praten we goed dat we lekker blijven doen wat we altijd deden en krijgen we wat we altijd kregen. Maar daarmee houden we onszelf ook een beetje gevangen in de groef van onze patronen.

Ontdek je mogelijkheden
Daarmee is dit blog een ode aan het experiment. Door mezelf toe te staan dingen uit te proberen, kan ik gaan ontdekken. Ik ontdek een beetje meer over mezelf en mijn mogelijkheden. Wat past bij mij, waar word ik blij van, wanneer ervaar ik dat ik kan werken vanuit een fijne flow? Je bent als mens continue in ontwikkeling, je leert vaardigheden aan, creëert nieuwe vermogens. Je bent niet dezelfde als 20 jaar geleden.

Aan de stap om te durven experimenteren, gaat een stap vooraf. Want het vraagt ruimte nemen om even stil te staan, boven jezelf uit te stijgen en te bezien wat je kunt doen met de situatie die op je pad is gekomen. Ruimte creëren tussen de gedachtes die in je opkomen en jouw respons wat daarmee te doen. Ruimte om je onbewuste respons die je aanzet om te doen wat je altijd deed, eens naar je bewustzijn te ‘tillen’. Dan ontstaat de ruimte om jezelf toe te staan ander gedrag te bedenken over hoe je kunt reageren op de situatie waar je mee te maken hebt. En dan kun je kiezen wat je gaat doen. Een keus kán zijn iets te gaan uitproberen, een experiment aan te gaan.

Geef jezelf speelruimte
Uit eigen ervaring weet ik dat het mij veel vreugde en vertrouwen brengt om te blijven experimenteren. Mezelf ‘speelruimte’ te geven om te blijven verkennen. Ik kan echt genieten en me heel dankbaar voelen als ik getuige mag zijn van de verhalen van deelnemers aan de Sterk in je werk-trainingen; zij experimenteerden om goede voornemens ook echt te gaan uitvoeren. Zij gaven hun verlangens en talenten meer ruimte om te gaan doen waar ze gelukkig van worden.

Ik wens je veel leuke experimenten toe waarbij je weer nieuwe mogelijkheden mag ontdekken!

Terug naar overzicht

Meer blogs