mobile logo

Druk, druk, druk als gewoonte

Door: Martijn de Wildt

We zijn net terug van vakantie en binnen enkele dagen voelen we alweer de werkdruk van de komende periode, want tussen half september en half december moet de vakantie ‘ingehaald’ worden, moet er gas op de plank, moeten er meters gemaakt worden.

Het vakantiegevoel en alle opgedane indrukken vervagen daardoor al snel. En hoewel na een fijne vakantie het lichaam en de geest goed uitgerust aan deze taak beginnen, zien veel mensen de op zich af komende drukte als een probleem. Wat dan kan helpen is een uitspraak van Stephen Covey die ik nooit vergeten ben: ‘Als je denkt dat het probleem elders ligt, is die gedachte het probleem’.

Wijze les
Is dat druk, druk, druk wel nodig, of kan het ook anders? Ja, dat kan. Heb je een agenda overvol met belangrijke vergaderingen? Schrap de minst belangrijke, dat geeft ruimte en ruimte geeft rust. Denk eens na over alle dingen die je dagelijks doet, die belangrijk/urgent lijken, maar het niet zijn. Schrap dat. Focus je op de dingen die werkelijk tellen. Nog een wijze les van Covey: ‘Wat telt is dat wat telt te laten tellen’.

Houd de bijl scherp om te kunnen hakken
Ik denk opeens aan een anekdote van een Canadese houthakker. Hij hakt van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Voorbijgangers vragen hoe het met hem gaat en hij antwoordt: ‘ik heb het ontzettend druk’. De voorbijgangers zeggen: ‘misschien moet je je bijl eens slijpen’, waarop de houthakker antwoordt: ‘daar heb ik geen tijd voor’.

Terug naar overzicht

Meer blogs