mobile logo

De kracht van de lente

Door: Pauline Geldhof

Na een lange, barre winter is het nu toch echt lente. De bloembollen en bloesemtakken barsten open en bloemen laten hun prachtige kleuren zien. Het zien van zoveel nieuw leven en positieve kracht geeft mij ook nieuwe energie. Ik voel me meteen een stuk prettiger en productiever. Zo wil ik me altijd wel voelen! Wat ga jij met je nieuwe energie doen? Met frisse moed verder met waar je al mee bezig was óf neem je even wat tijd voor zelfreflectie om te kijken hoe jij je misschien het hele jaar door zo goed kan voelen?

De visie van de ‘New Economics Foundation’ (NEF) is dat een succesvolle maatschappij met hoge economische productiviteit, altijd samen gaat met een stabiel goed ‘well-being’ (welbevinden) niveau voor iedereen waarbij men tegelijkertijd duurzaam gebruik maakt van ons milieu. Het doel van NEF is om het ‘well-being’ niveau van mensen te onderzoeken, te meten en te beïnvloeden. In het bijzonder vragen zij zich af hoe beleidsvorming er uit zou zien als het belangrijkste doel is om ‘well-being’ te bevorderen. Deze onafhankelijke denktank in Londen zorgde er voor dat zelfs de regering in Groot-Brittannië aan de slag ging met de verbetering van de mentale gezondheid van de bevolking. Samen met NEF bedachten ze een campagne met vijf aansprekende en gemakkelijke strategieën om het welbevinden te bevorderen.

  • Connect: verbind je met de mensen om je heen, met familie, vrienden, collega’s en buren. Maak hier tijd voor vrij. Het opbouwen van deze relaties zullen je ondersteunen en verrijken, elke dag weer.
  • Be active: beweeg, ga wandelen of hardlopen. Dans! Als je actief bent, voel je je beter. Belangrijk is de activiteit te vinden die bij jou past en waar jij je goed bij voelt.
  • Take notice: wees nieuwsgierig, kijk naar de mooie dingen in het leven. Merk veranderingen op, bijvoorbeeld het wisselen van de seizoenen. Geniet van het moment en reflecteer op wat je meegemaakt hebt. Het helpt je om te beseffen wat belangrijk voor je is.
  • Keep learning: probeer iets nieuws of ontdek een oude interesse. Schrijf je in voor die cursus, probeer eens een andere activiteit op het werk. Daag jezelf uit met nieuwe doelen. Nieuwe dingen leren geeft je meer zelfvertrouwen en vooral ook plezier!
  • Give: doe iets aardigs voor een vriend of een onbekende. Glimlach naar iemand en zeg gedag tegen iemand die je niet kent. Geef tijd aan een ander, bijvoorbeeld door deelnemen aan het nieuwe Qidos initiatief Betrokken Tijd (www.betrokkentijd.nl) waar je invulling kunt geven aan je maatschappelijke betrokkenheid. Voel de verbinding met de mensen om je heen.

Mark Rutte stelde onlangs bij de presentatie van het Sociaal Akkoord dat hij graag wil dat we allemaal positiever worden en meer vertrouwen krijgen in de toekomst. Doel: onze economie er weer bovenop helpen. Misschien is het een goed idee als de Nederlandse regering ook tijd en energie steekt in bovenstaande campagne om onze mentale gezondheid een oppepper te geven. Laten we alvast onze nieuwe energie gebruiken om dagelijks de vijf aantrekkelijke strategieën in praktijk te brengen. Ons hogere gevoel van welbevinden zorgt voor een opwaartse spiraal in onze maatschappij en economie, daar ben ik van overtuigd. Nu je de inhoud van de campagne kent, kun je hier vandaag al mee beginnen, doe je mee?

Terug naar overzicht

Meer blogs